Ubuntu 18.04.3 LTS and the Roland Quad Capture USB Sound Device

A place for software, hardware and DSP-based audio gizmos. All things code and the hardware that runs it. Time and amplitude are described in bits and pieces here. Links to interesting gizmos and software.
Post Reply
User avatar
mediatechnology
Posts: 3849
Joined: Sat Aug 11, 2007 2:34 pm
Location: Oak Cliff, Texas
Contact:

Ubuntu 18.04.3 LTS and the Roland Quad Capture USB Sound Device

Post by mediatechnology » Mon Aug 12, 2019 10:02 am

I just installed Ubuntu 18.04 LTS alongside my Win XP test and measurement machine.

There was only one minor issue: The Roland "Quad Capture" (2 In 2 Out Analog) is mistakenly profiled as an Analog 4.0 Output.

With the 18.04 "Live" demo DVD (which is Lubuntu) the Quad Capture worked perfectly.
It was only after the actual 18.04 distribution was installed did audio fail.
I know this is not a hardware/USB problem...

Being USB and only 2 channel Analog Out the Quad Capture does not support audio transfer when it is configured for 4 channel output.

This is either a Pulse or Alsa problem and it is common to Ubuntu 16.04 which I checked on another machine.

Code: Select all

Card #1
	Name: alsa_card.usb-Roland_QUAD-CAPTURE_0000F569D4A7519F5A348C2B2B0622C0-00
	Driver: module-alsa-card.c
	Owner Module: 22
	Properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "QUAD-CAPTURE"
		alsa.long_card_name = "Roland QUAD-CAPTURE at usb-0000:00:02.1-4, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:02.1-usb-0:4:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:02.1/usb1/1-4/1-4:1.0/sound/card1"
		udev.id = "usb-Roland_QUAD-CAPTURE_0000F569D4A7519F5A348C2B2B0622C0-00"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "0582"
		device.vendor.name = "Roland Corp."
		device.product.id = "012f"
		device.product.name = "QUAD-CAPTURE"
		device.serial = "Roland_QUAD-CAPTURE_0000F569D4A7519F5A348C2B2B0622C0"
		device.string = "1"
		device.description = "QUAD-CAPTURE"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"
	Profiles:
		input:multichannel-input: Multichannel Input (sinks: 0, sources: 1, priority: 1, available: yes)
		output:multichannel-output: Multichannel Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 100, available: yes)
		off: Off (sinks: 0, sources: 0, priority: 0, available: yes)
	Active Profile: output:multichannel-output
	Ports:
		multichannel-input: Multichannel Input (priority: 0, latency offset: 0 usec)
			Part of profile(s): input:multichannel-input
		multichannel-output: Multichannel Output (priority: 0, latency offset: 0 usec)
			Part of profile(s): output:multichannel-output
The question I have is where do I fix this persistently?
What file and where?
https://ka-electronics.com

VIDEO: "Antifa Viciously Attacks Little Girl [in Portland] Plus Leaked NY Times Documents Shock The World" https://www.infowars.com/watch/?video=5 ... 0017211639
Project Veritas: Google "Machine Learning Fairness" Whistleblower Goes Public, says: "burden lifted off of my soul." https://www.youtube.com/watch?v=g1VeElB ... e=youtu.be
If banned by YouTube: https://www.bitchute.com/video/g1VeElBAeas/

Post Reply